Diş Taşı Temizliği Dişlere Zarar Verir mi ?
Diş taşı; dişler yeterli temizlenmeyip düzenli bir şekilde plağa maruz kaldığında; tükürük yapısındaki kalsiyum minerallerinin çökerek birikmesi sonucu meydana gelen sert mineral birikintisine diş taşı, halk tabiriyle tartar denir.
Etkili diş fırçalama yöntemleri (süpürme-roll- yöntemi) ve yanında diş ipi ya da arayüz fırçaları yardımıyla diş taşları oluşum aşamasında daha dağılarak birikinti haline gelmeleri önlenebilir. Fakat etkili yapılamayan temizliklerde dişetinin altına doğru da diş taşlarının oluşup ilerlemesi mümkündür. Bunun da önüne geçmek için 6 aylık periyotlarla bir diş hekimi kontrolü yapılması gereklidir.
Diş taşı temizliği profesyonel, ultrasonik cihazlarla titreşim yöntemiyle taşları parçalayarak yapılmaktadır. Sadece titreşim hareketi yapıldığı için çok sert olan mine tabakası herhangi bir şekilde etkilenmez. Yani kısacası halk arasında yaygın bir görüş olan ‘’diş taşı temizliği dişlere zarar verir’’ görüşü doğru değildir.
Gelin bir de diş taşları düzenli periyotlarla temizlenemezse neler olabilir bunlardan bahsedelim. Diş taşları diş, dişeti birleşiminden derine doğru birikmeye başlarlar. Bunun sonucunda ilerleyen süreçte önce dişeti kanamaları, sonra dişeti iltihapları, geçen yıllar içinde dişlerin çevresindeki kemiklerin erimesi ve dişlerde sallanma meydana gelip diş kayıplarına kadar giden ciddi problemlere yol açması muhtemeldir.
Özetle, diş taşı temizliği en az yılda bir kere diş hekimi kontrolünde yapılması gereken ,doğru yöntemlerle yapıldığında dişlere hiçbir zararı olmayan bir işlemdir.