Ertuğ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Çevrimiçi
Ertuğ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Merhabalar 👋

Size nasıl yardımcı olabilirim?
13:23
İletişime Geç
x
background

Detertraj (Diş Taşı Temizliği)

post image

Detertraj (Diş Taşı Temizliği)



DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Günlük diş ve ağız bakımımızı ihmal ettiğimizde, diş üzerinde ve arasında biriken yiyecek artıkları bakteri üretir. Oluşan bu bakteri plağı tükürükle birleşerek sertleşir ve böylece diş taşı oluşumu gerçekleşir.

 

Temizliği ihmal edilen diş taşları, ileride kötü bir görünüme neden olmasının yanı sıra, diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle diş taşlarının en kısa sürede temizlenmesi gerekir.

 

DİŞ TAŞI OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

Diş taşı oluşumu nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Tükürüğün yapısı
  • Tükürüğün yoğun olduğu bölgeler
  • Yetersiz diş fırçalama
  • Diş fırçalamamak
  • Ağız sağlığına özen göstermeme
  • Dişlerin arasında yemek artıklarının kalması
  • Kişisel faktörler
  • Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi
  • Diş ipinin kullanılmaması

 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Diş taşı temizliğinde, diş hekimi hastanın ağız içi muayenesini yaparak standart veya ileri düzeyde yapılan diş temizliği türlerinden gerekli olanı yapmaya karar verir.

Tedavi genellikle anestezi kullanılmadan birtakım ultrasonik ve periodontal aletlerle yapılır.

Temizleme işleminde, plakları ve diş taşları dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden temizlenir ve ardından diş taşı oluşumunu engellemek ve dişlerinizi parlatmak için polisaj yapılır.

Diş taşı temizliği sırasında gerek görülürse diş ipiyle diş araları temizlenir. Ayrıca bazı dişlerin kök yüzeylerinin de temizlenmesi gerekebilir. Bu durumda kontrollü olarak diş taşları bölgeden uzaklaştırır.

 

NASIL ÖNLENİR?

Diş taşı oluşumunu engellemek için dişlerinizi düzenli ve doğru şekilde fırçalamanız, florür içeren diş macunu kullanmanız, diş ipi kullanmanız gerekir. Ayrıca sert yiyecekler tüketerek diş taşlarının oluşmasını engelleyebilirsiniz.

 

HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

Diş taşları temizlenmezse diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Diş eti çekilmesiyle kendini gösteren diş eti hastalıklarına daha sonra dişlerin aralarının açılması ve bu bölgelerde de diş taşı oluşumunun devam etmesi eklenir. Sonraki süreçte ise diş çürükleri oluşur ve kemik erimesiyle birlikte dişler kaybedilebilir.

 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNİN FAYDALARI

Sağlıklı ağız ve dişler için diş taşlarının temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir. 3 ya da 6 aylık periyotlarla yapılabilen diş taşı temizliği ile; diş çürüklerinin önüne geçebilir, diş hastalıklarını, diş eti çekilmelerini ve şişmesini, kemik iltihaplarını ve ağızda oluşabilecek yaraları engelleyebilir, diş kayıplarının önüne geçebilir, diş taşına bağlı oluşan ağız kokusunu giderebilir ve  dişlerinizin olması gereken sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

 

Diş taşı temizliği için bilinçsiz ve geçerliliği olmayan uygulamalara başvurmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu tedavinin uzman hekim kontrolünde gerekli ekipmanlar kullanılarak yapılması önemlidir. Aksi taktirde dişlerinize daha büyük zarar vermeniz söz konusu olacaktır.